Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij

Alle crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een columbarium (ook wel urnengalerij genoemd) ingericht. Een columbarium is een muur waar de urn in geplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten columbaria en iedere begraafplaats en ieder crematoriumterrein heeft een columbarium op zijn eigen manier ingericht. Het kan zijn dat de muur open nissen heeft waarin men de asbus kan plaatsen. Sommige nissen kunnen afgesloten worden met een stenen plaat waar de naam van de overledene in kan worden gegraveerd. Als het de wens is de asbus op deze manier te bewaren, dan is het verstandig om vooraf de plaats te gaan bekijken.

De urnentuin

Op diverse begraafplaatsen kan de urn in de urnentuin worden geplaatst. In de urnentuin staan de urnen bovengronds. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats.

Het plaatsen van de urn in een urnengraf

Wil men de asbus niet in een columbarium plaatsen dan heeft de begraafplaats de mogelijkheid de asbus te begraven in een speciaal urnengraf. Ook dit is een graf waar diverse urnen in geplaatst kunnen worden. Er zijn begraafplaatsen die de mogelijkheid creëren de asbus in een familiegraf te begraven bij reeds eerder overleden familieleden. Is dit de wens, vraag dan vooraf naar de mogelijkheden.

De urn mee naar huis nemen

Daar de as na de wettelijke bewaartermijn vrij wordt gegeven, kan de as mee naar huis worden genomen. Men kan er dan voor kiezen de as ergens in huis of in de tuin te plaatsen. De keuze is geheel aan de nabestaanden.

As verstrooien in de vrije natuur

Hoog Buurlo is een terrein waar de as in aanwezigheid van een medewerker van de Stichting Natuurlijk Herdenken in het beukenbos van Hoog Buurlo kan worden verstrooid. Het plaatsen van gedenktekens of monumenten is echter hier niet toegestaan.

Binnencolumbarium

Steeds meer crematoria maken een binnencolumbarium. Dit is hetzelfde als een buitencolumbarium maar dan geheel overdekt en verwarmd. Wil men enige tijd vertoeven bij de overledene dan is een binnencolumbarium te prefereren boven een buitencolumbarium.

De as bewaren in een sieraad

Er zijn sieraden waar men een klein gedeelte van de as in kan bewaren. Denk daarbij aan een ring of een medaillon. De as kan worden verdeeld over een aantal sieraden (bijvoorbeeld voor elk kind een sieraad). Zie ook onze eigen webshop.

Verstrooiing per schip op de Noordzee, Rivier of Binnenwater

U kunt vanuit diverse havens zorgdragen voor de asverstrooiing van uw dierbare. As uitstrooien op de noordzee, rivier of binnenwater. Of u nu alleen of met meerdere personen bij de plechtigheid aanwezig wilt zijn. Het schip vaart met de vlag halfstok de Noordzee, binnenwater of rivier op. U heeft de mogelijkheid om op persoonlijke wijze afscheid te nemen. Zo kan er een laatste woord gesproken worden of kan er muziek ten gehore worden gebracht. Waarna u de as zelf boven zee uitstrooit of met de oplosbare zee-urn in het water laat zakken. U kunt bloemen als bloemengroet aan uw dierbare meegeven. Daarna vaart het schip een laatste ronde om de verstrooiingslocatie. Als laatste groet wordt de scheepshoorn of scheepsbel geluid. Vervolgens wordt de vlag in top gehesen en keert het schip terug naar de haven.

U kunt na afloop een maritiemekaart met officiële verstrooiingsverklaring ontvangen. Hierop staat de positie, het schip, datum en tijdstip van asverstrooien. Dit certificaat ontvangt u samen met de rekening thuis per post.

Natuurlijk bent u of uw dierbare degene die de uiteindelijke locatie van verstrooien bepalen.

Verstrooien in het buitenland

Wil men de as verstrooien in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene of een vakantieland waar de overledene graag kwam, dan zal men de formulieren die bij de afgifte van de asbus worden afgegeven en de buitenlandverklaring, bij de asbus moeten bewaren.

Zeebijzetting

De oorspronkelijke zeebegravingen (één-twee-drie in Godsnaam) vindt tegenwoordig niet meer plaats. Toch is het mogelijk een “zeemansgraf” te realiseren. Na de crematie wordt de as van de overledene in een zouturn gedaan en vanaf een schip te water gelaten in de Noordzee. De urn lost na verloop van tijd in het zeewater op.

Verstrooien op zee per vliegtuig

Het gebeurt minder vaak maar de as kan ook per vliegtuig over zee worden uitgestrooid. Ook dit moet weer doorgegeven worden aan de uitvaartondernemer en/of het crematorium.

De herinneringsdiamant

Een beetje as of een kleine haarlok kan in een herinneringsdiamant worden verwerkt. Deze exclusieve herinneringsdiamant kan worden vervaardigd in diverse kleuren (rood, groen, wit, blauw en geel). De diamant kan in diverse vormen worden geslepen (rond, vierkant, rechthoekig). De grootte kan variëren van 0,25 tot l karaat en er kunnen meerdere diamanten vervaardigd worden. Op de rand van het sieraad kan een microscopisch kleine tekst worden geplaatst.

Astatoeage

Een bijzondere manier van de asbestemming is de astatoeage. Veel tatoeëerders willen een astatoeage zetten. Een astatoeage is niet legaal. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten wordt de as wel aan hoge temperaturen blootgesteld maar wordt daarna in een niet steriel zakje gedaan. Door deze as te gebruiken bij een tatoeage kan men een ontstekingsreactie krijgen.