uitvaartverzorging arnhem velp apeldoorn

Kinderen begeleiden bij overlijden

Bij veel sterfgevallen zijn kinderen betrokken. De overledene was opa, oma, een ver familielid of een buurvrouw, maar soms ook een ouder. Een overlijden kan bij kinderen veel vragen, angsten of onzekerheden oproepen. Het is daarom heel belangrijk om kinderen te betrekken bij het afscheid en de uitvaart. Veel mensen vinden dat moeilijk en dat is het ook. Wij geven u daarom graag wat handvatten bij het begeleiden van kind(eren) in deze moeilijke tijd.

Duidelijkheid geven voorkomt vragen

In de dagen voor de uitvaart is het heel belangrijk om uw kind eerlijk te vertellen wat er speelt. Kinderen vangen gesprekken of een deel daarvan op en gaan daarover fantaseren. Niet zelden is de fantasie enger dan de werkelijkheid. Onbeantwoorde vragen kunnen langer dan nodig door die kleine hoofdjes blijven spoken. Daarom is het beter dat eerlijk wordt verteld wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren.

Voorbereiden op wat komen gaat

Of u uw kind afscheid wilt laten nemen door bij de overledene te gaan kijken, is aan u. Wij adviseren wel om eerst zelf te gaan kijken en daarna pas samen met uw kind te gaan. De overleden persoon kan er anders uitzien en zal anders aanvoelen dan het kind gewend is. Het is daarom belangrijk dat u vooraf goed uitlegt wat uw kind kan verwachten. Het is ook goed om kinderen vooraf te vertellen hoe de uitvaart ongeveer zal verlopen. Ze krijgen zo de gelegenheid om vooraf vragen te stellen, zodat niet alle vragen tijdens de uitvaart op u af komen.

Een waardevolle rol in de uitvaart

Veel kinderen vinden het fijn om nog een mooie tekening te maken voor degene die dood is gegaan. Deze tekening kan bij de kist komen te liggen, maar kan ook gebruikt worden als afbeelding op de rouwbrief of liturgie. Soms wordt door de kinderen de uitvaartkist beschilderd of beschreven. Er zijn veel mogelijkheden om kinderen tijdens de uitvaart een of meerdere taken te geven. Om uw kind(eren) op een goede manier eventueel met hulp van een uitvaartleid(st)er van Kramer te betrekken bij de uitvaart, hebben wij een brochure voor u opgesteld met een aantal tips en mogelijkheden.

kinderen begeleiden uitvaart overlijden
Afscheid nemen is,
het moeilijkste in je leven.
Je leert het eigenlijk nooit.

Toon Hermans

Het kaarsje

In de dagen vóór de uitvaart gaat u met uw kind een speciale kaars uitzoeken in de winkel, deze kaars neemt u mee naar de uitvaart en neemt u later ook weer als herinnering mee naar huis terug. Tijdens de uitvaart wordt eventueel onder begeleiding van onze uitvaartleid(st)er de kaars door uw kind bij de overledene aangestoken.

Ballonnen of witte duiven loslaten

Ballonnen loslaten is iets dat vaak gedaan wordt bij de uitvaart van een overleden kind, echter kan dat natuurlijk ook gerust een onderdeel zijn van een begrafenis van een volwassene.

Duiven loslaten ten teken van vrijheid, geeft iets speciaals. Zeker wanneer iedereen naar de wegvliegende duiven kijkt en gelijktijdig de kist in het graf daalt.

Bellenblazen

Je blaast je gedachten in een zeepbel en de zeepbel gaat dan op de wind, via de wolken naar de regenboog. Een mooie symbolische handeling voor kinderen bijvoorbeeld bij het graf of in de aula.

Herinneringsdoosje

Voor kinderen is het vaak fijn om een speciaal doosje te hebben met spulletjes van en/of over de overledene. Tijdens de uitvaart kan onze uitvaartleid(st)er met de kinderen een doosje vullen. In het doosje komen symbolen zoals bijvoorbeeld:
een hartje, omdat oma zo lief
was
een pauwveertje, omdat opa zo trots was op zijn kleinzoon,
een sterretje, omdat mama nu een sterretje is
een clownsgezichtje, omdat papa me altijd aan het lachen maakte
enz enz..

Vergeet-mij-nietjes

In de dagen voor de uitvaart kan uw kind thuis een bloempotje beschilderen. Deze wordt meegenomen naar de uitvaart en tijdens de uitvaart kan onze uitvaartleid(st)er vergeet-mij-nietjes met uw kind planten. Het bloempotje neemt uw kind weer mee naar huis en als het goed wordt verzorgd, groeien een poosje later de bloemetjes.

Eventueel kan in verhaalvorm de bedoeling van het planten van de bloemetjes worden toegelicht.

Bloemen

Veel kinderen vinden het fijn om zelf een mooie bloem uit te kiezen bij de bloemist en deze bij de uitvaart bij de overledene neer te leggen, eventueel in combinatie met het aansteken van een kaarsje en/of het neerleggen van een (nieuwe) tekening.

 

Een vlinder

In de dagen vóór de uitvaart maakt uw kind thuis een vlinder van papier, deze neemt u mee naar de uitvaart. In de dienst kan onze uitvaartleid(st)er een verhaal vertellen over de rups die een vlinder wordt. De geknutselde vlinder kan bij de overledene blijven of wordt als herinnering weer mee naar huis genomen. Wij hebben eventueel ook vlinderstickers of vlinders van hout die op de kist kunnen worden vastgemaakt.