Kist of Wade

Bij het opbaren van een overledene denken de meeste mensen direct aan een kist. Opbaren in een kist is dan ook de meest gangbare manier van opbaren in Nederland. Maar er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden om een overledene op te baren; bijvoorbeeld in een katoenen wikkeldoek of lijkwade van zacht vilt.

Kisten; van traditioneel tot modern of exclusief

De keuze in kisten is enorm. Valt u voor een exclusief model, van massief hout met fluweel bekleed of kiest u juist voor een ecologische kist van puur hout? Uitvaartverzorging Kramer heeft een grote collectie kisten op voorraad. Van traditioneel tot modern, van massief hout, maar ook van sloophout of fineer. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker is, hebben we ook milieuvriendelijke eco-kisten, kisten van riet of zelfs een kist van karton of vilt. Onze medewerkers kunnen u uitgebreid informeren en helpen u graag bij uw keuze.

Uitvaartwade; een zacht afscheidsritueel

Vindt u een doodskist hard en afstandelijk? Dan is een uitvaartwade een zachte, vriendelijke omhulling, wellicht voor u een goede keuze. Een wade is een grote lap van textiel, waarin een overledene wordt gehuld. De overledene draagt in de wade de eigen kleding. Een opbaarplank, eventueel op een karretje of op een kistkoeling, dient als draagbaar om de overledene te vervoeren, te begraven of te cremeren. De uitvaartwade kent verschillende rituelen. De wade kan meteen tot de hals worden dichtgevouwen zodat alleen het hoofd zichtbaar blijft. Maar de wade kan ook elke dag een beetje verder dichtgevouwen worden, zodat de achterblijvers stapje voor stapje het lichaam bedekken. Het omhullen op zich vormt dan al een afscheidsritueel.

Kist of lijkwade