Begraven of cremeren; een hele persoonlijke keuze

Een van de belangrijkste beslissingen rondom een uitvaart is de keuze voor begraven of cremeren. Een heel persoonlijke keuze die vaak sterke sentimenten oproept. Waar de een met hart en ziel voor een crematie kiest, wil de ander koste wat kost begraven worden. Juist omdat deze keuze zo persoonlijk is, is het goed om tijdig na te denken over uw voorkeur. Als u uw wensen niet kenbaar maakt, moeten uw nabestaanden de keuze voor u maken. Dat kan voor veel vragen, twijfels en onzekerheden bij hen zorgen. Andersom is het ook goed om de wensen van uw naasten te kennen. Hoe moeilijk het soms ook is, ga het gesprek aan als u de kans heeft. Alleen zo weet u zeker dat u, als het er op aan komt, de juiste keuze maakt.

Cremeren; ‘Verbranding van het omhulsel’

De voorstanders van crematie baseren hun keuze op uiteenlopende argumenten. Kiest de een voor de ‘reinigende en louterende kracht van het vuur’, voor de ander wegen praktische redenen zwaarder. Cremeren legt minder beslag op de schaarse ruimte op aarde en zadelt de nabestaanden niet op met verplichtingen rondom een graf. Nabestaanden kunnen de as van de overledene altijd dichtbij zich dragen of er een mooie, symbolische bestemming aan geven.

Bij cremeren wordt het lichaam van een overledene verbrand. Dit gebeurt in een crematorium, waar meestal ook de plechtigheid plaatsvindt. De verbranding gebeurt doorgaans direct na de uitvaartplechtigheid. Op de kist wordt een vuurvast steentje met een uniek nummer bevestigd. Hierdoor kan er nooit onduidelijkheid ontstaan over de identiteit van de overledene. De naaste familie mag bij het invoeren van de kist aanwezig zijn. Dit definitieve afscheid kan helpen bij de verwerking van het verlies.

Crematoria in de regio Arnhem zijn Moscowa, Ede en Dieren. In de regio Nijmegen zijn dat Jonkerbos en Beuningen. In de regio Apeldoorn/Ugchelen is dat Heidehof.

Asbestemmingen

Uw leven zal na het verlies van een dierbare nooit meer hetzelfde zijn. U moet op zoek naar een leven zonder de ander. Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Net als u denkt dat het weer wat beter gaat, gaat het ineens weer minder. Het leven gaat door en daarbij zal uw dierbare een onderdeel blijven uitmaken van uw ‘nieuwe’ leven.

Meer over Asbestemmingen

 

voorbeeld grafmonument

Grafmonumenten; het vormgeven van de laatste rustplaats

Natuurlijk wilt u de laatste rustplaats van uw overleden dierbare op een gepaste manier vormgeven. Of dat met een traditionele steen is, een zwerfkei, een glazen plaat of een beeld; is geheel aan u. Wat vindt u mooi en wat waren de wensen van de overledene? Er zijn vele mogelijkheden in uitvoering en materialen, elk met een eigen kostenplaatje. Ook de voorschriften en bepalingen zijn per begraafplaats verschillend.

Meer over grafmonumenten

Urnen

Het assortiment van Kramer omvat meerdere asbestemmingen van diverse materialen zoals:

 • messing
 • aluminium
 • RVS
 • lavasteen
 • keramiek
 • marmer
 • hout
 • glas
 • biologisch afbreekbaar
 • polyresin
 • natuursteen
 • edelsteen
 • papier

Urnen die u buiten kunt plaatsen, zijn veelal gemaakt van natuursteen of metaal vanwege de bestendigheid tegen weersinvloeden.

Meer over urnen

Gedenksieraad

U draagt alle herinneringen aan uw dierbare natuurlijk altijd bij u in uw hart.  Een gedenksieraad is bedoeld om hier meer vorm aan te geven en biedt veel mensen troost op de momenten dat dit het hardst nodig is.

Meer over gedenksieraden