SOCIAL MEDIA ACCOUNT SLUITEN NA OVERLIJDEN
Als u een social media account wilt verwijderen nadat er iemand is overleden dan gaat dit het snelst als u beschikt over de inloggegevens van het social media account. Heeft u deze niet dan zijn er ook andere mogelijkheden om een social media account te sluiten. Zo kunt u het account verwijderen door middel van een kopie van de akte van overlijden. Let er alleen wel op dat het enige tijd in beslag zal nemen voordat de wijziging is doorgevoerd. Het gaat hier vaak om internationale bedrijven, waardoor dergelijke aanvragen meer tijd in beslag nemen.

In plaats van het account helemaal te verwijderen kunt u er bij Facebook en Instagram ook voor kiezen om van het account van de overledene een herdenkingspagina te maken. Het profiel blijft op deze manier wel zichtbaar, maar foto’s en berichten worden niet verwijderd en vrienden kunnen nog steeds een bericht sturen naar het account van de overledene.

Sommige nabestaanden kiezen ervoor om het account van de overledene te laten bestaan. Wellicht willen zij graag dat deze pagina actief blijft zodat ze hierop herinneringen kunnen plaatsen en af en toe nog eens een berichtje kunnen verzenden aan degene die hun dierbaar was. Een nadeel van het aanhouden van een account kan zijn dat bepaalde meldingen worden weergegeven. Zo worden bij Facebook verjaardagen weergegeven, en zo ook dus de verjaardag van de overledene. Facebook geeft ook herinneringen weer. Een foto welke jullie samen gedeeld hebben kan weer in beeld komen met daarbij hoeveel jaren geleden die genomen is en waarom. Dit kan natuurlijk erg pijnlijk zijn wanneer dit in beeld komt. Maar voor een ander is dit juist weer een mooi moment om als nabestaande weer even extra stil te staan bij deze mooie herinnering.

Hieronder vind u een lijst van meest gebruikte social media en de opties voor wat te doen met het account van degene die is overleden:

Facebook
* Account verwijderen
* Herdenkingsstatus
* Account laten bestaan

Instagram
* Account verwijderen
* Herdenkingsstatus
* Account laten bestaan

Twitter
* Account verwijderen
* Account laten bestaan

LinkedIn
* Account verwijderen
* Account laten bestaan

Pinterest
* Account verwijderen
* Account laten bestaan

Als de overledene geen inactiviteitsvoorkeuren heeft aangegeven, zijn er drie mogelijkheden wat u kan doen met het account van de overledene. U kan kiezen tussen: Het account van een overleden gebruiker sluiten. Het grote voordeel is dat iemand die hem of haar iets wil toesturen, een boodschap krijgt dat het mailadres niet meer bestaat. U kan ook een verzoek indienen voor tegoeden in het account. Dat betekent dat als er op de één of andere manier nog geld op zijn account staat (bijvoorbeeld bij Google Play Store) dat u dit geld kan terugvragen. U kan ook gegevens verkrijgen uit het account van de overleden gebruiker.Google (Google+, Gmail en Youtube)

* Het account van een overleden gebruiker sluiten
* Een verzoek indienen voor tegoeden in het account van een overleden gebruiker
* Gegevens verkrijgen uit het account van een overleden gebruiker