uitvaartverzorging arnhem velp apeldoorn

Uw leven zal na het verlies van een dierbare nooit meer hetzelfde zijn.

U moet op zoek naar een leven zonder de ander. Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Net als u denkt dat het weer wat beter gaat, gaat het ineens weer minder. Het leven gaat door en daarbij zal uw dierbare een onderdeel blijven uitmaken van uw nieuwe leven.

Wat na de crematie? Na de crematie wordt de as van uw dierbare in het crematorium in een speciale asbus bewaard. Op deze asbus staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. Na de wettelijk verplichte bewaarperiode van een maand, mag u de as ophalen.
Omdat niet altijd de asbestemming van tevoren bekend is, het kan namelijk te emotioneel zijn om tijdens het regelen van de uitvaart daarover na te denken, is de algemene nis van het crematorium voor een half jaar beschikbaar en kunt u in alle rust nadenken over de definitieve asbestemming.

Wij hebben een aantal asbestemmingsproducten die wij direct verkopen. Deze producten zijn te bezichtigen op ons hoofdkantoor, Weg langs de Begraafplaatsen 3 te Arnhem.

Vindt u niet de asbestemming die u zoekt, laat het ons dan weten. Wij gaan graag voor u op zoek naar een passende en betaalbare oplossing om uw herinnering tastbaar te maken. Wilt u liever persoonlijk geholpen worden dan kan dit natuurlijk. Neemt u alstublieft contact op met ons kantoor voor een afspraak.

Extra service; de asbestemming van uw dierbare geheel verzorgd door Kramer

Na de crematie kunnen wij de gehele as-afhandeling voor u verzorgen. Na het invullen van een machtiging, kunnen wij namens u contact opnemen met het crematorium, de as van uw dierbare ophalen en plaatsen in de asbestemming  van uw keuze. Desgewenst kunnen wij deze persoonlijk bij u komen bezorgen zodat u geen bezoek hoeft te brengen aan het crematorium. Zo wordt u niet geconfronteerd met de herinnering aan deze moeilijke dag.

Verstrooien op het crematoriumterrein

De as kan worden verstrooid op het strooiveld van het crematorium. Dit gebeurt door de medewerkers van het crematorium. De nabestaanden kunnen daarbij aanwezig zljn. De asverstrooiing gebeurt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit aan het crematorium. Het crematorium zal u berichten wanneer de asverstrooiing heeft plaatsgevonden.

Verstrooien op de begraafplaats

De as kan worden verstrooid op een begraafplaats bij u in de buurt, desgewenst in uw aanwezigheid. Ook dit moet aangegeven worden aan de uitvaartondernemer of het crematorium. Vraag vooraf wat de asverstrooiing op de begraafplaats kost, per begraafplaats kan de prijs van de asverstrooiing namelijk erg verschillen.

De urnentuin

Op diverse begraafplaatsen kan de urn in de urnentuin worden geplaatst. In de urnentuin staan de urnen bovengronds. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats.

Het plaatsen van de urn in een urnengraf

Wil men de asbus niet in een columbarium plaatsen dan heeft de begraafplaats de mogelijkheid de asbus te begraven in een speciaal urnengraf. Ook dit is een graf waar diverse urnen in geplaatst kunnen worden. Er zijn begraafplaatsen die de mogelijkheid creëren de asbus in een familiegraf te begraven bij reeds eerder overleden familieleden. Is dit de wens, vraag dan vooraf naar de mogelijkheden.

De urn mee naar huis nemen

Daar de as na de wettelijke bewaartermijn vrij wordt gegeven, kan de as mee naar huis worden genomen. Men kan er dan voor kiezen de as ergens in huis of in de tuin te plaatsen. De keuze is geheel aan de nabestaanden.

As verstrooien in de vrije natuur

Hoog Buurlo is een terrein waar de as in aanwezigheid van een medewerker van de Stichting Natuurlijk Herdenken in het beukenbos van Hoog Buurlo kan worden verstrooid. Het plaatsen van gedenktekens of monumenten is echter hier niet toegestaan.

Binnencolumbarium

Steeds meer crematoria maken een binnencolumbarium. Dit is hetzelfde als een buitencolumbarium maar dan geheel overdekt en verwarmd. Wil men enige tijd vertoeven bij de overledene dan is een binnencolumbarium te prefereren boven een buitencolumbarium.

De herinneringsdiamant

Een beetje as of een kleine haarlok kan in een herinneringsdiamant worden verwerkt. Deze exclusieve herinneringsdiamant kan worden vervaardigd in diverse kleuren (rood, groen, wit, blauw en geel). De diamant kan in diverse vormen worden geslepen (rond, vierkant, rechthoekig). De grootte kan variëren van 0,25 tot l karaat en er kunnen meerdere diamanten vervaardigd worden. Op de rand van het sieraad kan een microscopisch kleine tekst worden geplaatst.

Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur

Wilt u dat de as wordt verstrooid op een speciaal plekje in de natuur? Ook dat is mogelijk. De beste manier is om aan de uitvaartondernemer aan te geven dat u de as mee naar huis wilt nemen. Na de wettelijke verplichte bewaartijd van 30 dagen ontvangt u een bericht dat de as tot uw beschikking is. Het crematorium zal met u een afspraak maken wanneer u de as kunt komen afhalen. Het ophalen van de as kan ook door/via de uitvaartondernemer gebeuren. U kunt samen met degenen die een dierbare band met de overledene hadden een ritueel van de asverstrooiing maken. Houd dan wel rekening met de eventuele regels die voor de betreffende gemeente gelden. Er kan ook gebruik worden gemaakt van het Herinneringsbos. Deze bevindt zich op het prachtige Landgoed Hees, vlakbij Soest. Hier in de vrije natuur kan de as van de overledene, op een zelf gekozen plekje worden begraven of verstrooíd. Zo geeft men de as terug aan de natuur. Als tastbare herinnering kan op deze plek zelfs een boom worden geplant (www.herinneringsbos.nl).

Verstrooien op het Nationaal Strooiveld in Delhuyzen

Het Nationale Verstrooiterrein van Nederland ligt in Delhuyzen bij Arnhem (in beheer van crematorium Slangenburg). Dit strooiveld werd in 1989 als officieel verstrooiterrein in gebruik genomen. Het terrein is ca B0 ha groot en is een uniek natuurgebied in Nederland en daardoor een waardevolle laatste rustplek. De as kan daar, onder begeleiding van een medewerker van crematorium Slangenburg, in de bossen of op de uitgestrekte heidevelden worden verstrooid. Het is een schitterend Veluwslandschap en is opengesteld voor bezoekers. Het is hier ook mogelijk ter nagedachtenis aan de overledene een boom te adopteren of in het bijzijn van de nabestaanden een boom te (laten) planten. Met de boom laat u een symbool achter ter nagedachtenis aan de overledene en geeft u iets terug aan de natuur.

Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij

Alle crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een columbarium (ook wel urnengalerij genoemd) ingericht. Een columbarium is een muur waar de urn in geplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten columbaria en iedere begraafplaats en ieder crematoriumterrein heeft een columbarium op zijn eigen manier ingericht. Het kan zijn dat de muur open nissen heeft waarin men de asbus kan plaatsen. Sommige nissen kunnen afgesloten worden met een stenen plaat waar de naam van de overledene in kan worden gegraveerd. Als het de wens is de asbus op deze manier te bewaren, dan is het verstandig om vooraf de plaats te gaan bekijken.

De as bewaren in een sieraad

Er zijn sieraden waar men een klein gedeelte van de as in kan bewaren. Denk daarbij aan een ring of een medaillon. De as kan worden verdeeld over een aantal sieraden (bijvoorbeeld voor elk kind een sieraad).

Verstrooiing per schip

U kunt vanuit diverse havens zorgdragen voor de asverstrooiing van uw dierbare. As uitstrooien op de noordzee, rivier of binnenwater. Of u nu alleen of met meerdere personen bij de plechtigheid aanwezig wilt zijn. Het schip vaart met de vlag halfstok de Noordzee, binnenwater of rivier op. U heeft de mogelijkheid om op persoonlijke wijze afscheid te nemen. Zo kan er een laatste woord gesproken worden of kan er muziek ten gehore worden gebracht. Waarna u de as zelf boven zee uitstrooit of met de oplosbare zee-urn in het water laat zakken. U kunt bloemen als bloemengroet aan uw dierbare meegeven. Daarna vaart het schip een laatste ronde om de verstrooiingslocatie. Als laatste groet wordt de scheepshoorn of scheepsbel geluid. Vervolgens wordt de vlag in top gehesen en keert het schip terug naar de haven. U kunt na afloop een maritiemekaart met officiële verstrooiingsverklaring ontvangen. Hierop staat de positie, het schip, datum en tijdstip van asverstrooien. Dit certificaat ontvangt u samen met de rekening thuis per post. Natuurlijk bent u of uw dierbare degene die de uiteindelijke locatie van verstrooien bepalen.

Verstrooien in het buitenland

Wil men de as verstrooien in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene of een vakantieland waar de overledene graag kwam, dan zal men de formulieren die bij de afgifte van de asbus worden afgegeven en de buitenlandverklaring, bij de asbus moeten bewaren.

Zeebijzetting

De oorspronkelijke zeebegravingen (een-twee-drie in Godsnaam) vindt tegenwoordig niet meer plaats. Toch is het mogelijk een zeemansgraf te realiseren. Na de crematie wordt de as van de overledene in een zouturn gedaan en vanaf een schip te water gelaten in de Noordzee. De urn lost na verloop van tijd in het zeewater op.

Verstrooien op zee per vliegtuig

Het gebeurt minder vaak maar de as kan ook per vliegtuig over zee worden uitgestrooid. Ook dit moet weer doorgegeven worden aan de uitvaartondernemer en/of het crematorium.

Astatoeage

Een bijzondere manier van de asbestemming is de astatoeage. Er zijn tatoeëerders die het willen doen op speciaal verzoek. U moet daarbij vaak wel een contract tekenen dat u zelf aansprakelijk bent als het mis gaat. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten wordt de as wel aan hoge temperaturen blootgesteld maar wordt daarna in een niet steriel zakje gedaan. Door deze as te gebruiken bij een tatoeage kan men een ontstekingsreactie krijgen. Tevens is niet bekend wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn.