Bij een thuisopbaring kunnen nabestaanden in een intieme setting, de vertrouwde huiselijke omgeving, afscheid nemen zoals zij dat willen. Tot voor kort had thuis opbaren een aantal nadelen. Een overledene moest gekoeld blijven, waardoor er een constante trilling en gebrom van het koelapparaat te horen was. Sinds 1 januari 2010 is het wettelijk toegestaan om overledenen te verzorgen met een lichte balseming, genaamd thanatopraxie. Deze behandeling maakt het mogelijk om op te baren zonder koeling.

De overledene kan, zonder kist en zonder koeling, rustig en sereen thuis blijven tot op de dag van de uitvaart. Het lichaam kan tot ruim een week worden opgebaard op kamertemperatuur. Verkleuringen, die vaak optreden in het gezicht en op de handen van een overledene, verdwijnen en het lichaam krijgt weer de natuurlijke kleur.

De behandeling vindt plaats in een verzorgingsruimte van ons uitvaartcentrum. De overledene wordt daarna weer naar huis gebracht en opgebaard; bijvoorbeeld op bed. De behandeling mag alleen uitgevoerd worden door een erkende thanatopracteur. In Nederland zijn zo’n 20 thanatopracteurs geregistreerd door het NIT, Nederlands Instituut voor Thanatopraxie. Voor meer informatie zie www.thanatopraxie.nl.