Steeds meer mensen gaan zo verantwoord mogelijk om met het milieu. Daarbij past een duurzame uitvaart. Wij helpen u graag bij het vormgeven van een duurzame uitvaart.
Denk bijvoorbeeld aan:

Duurzame kist

Een duurzame kist is een kist waarop geen chemische stoffen zoals verf, lak of lijm worden gebruikt. De handvatten zijn van hout in plaats van messing, de bekleding is niet synthetisch maar van katoen. De kist is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout of snelgroeiend, binnenlands hout (populier, wilg, hout van knotwilgen) met het FSC Keurmerk (of een gelijkwaardig keurmerk). Nog een stapje verder gaat de ECO kist: een biologisch afbreekbare kist, vaak gemaakt van wilgentakken, riet, bamboe of pandanus-blad (wilde ananas).

Duurzaam opbaren

Een bedkoeling thuis verbruikt drie keer meer energie dan de koelapparatuur in het rouwcentrum. Uit milieuoogpunt is het dus beter om niet thuis op te baren. Denk ook na over de kleding en het schoeisel van de overledene; vanuit milieuopzicht is het bijvoorbeeld een enorme verbetering wanneer er geen panty’s worden gebruikt.

Andere ideeën

  • U kunt kiezen voor seizoensbloemen of zelfs bloemen uit uw eigen tuin. Onze bloemist kan deze verwerken in een rouwstuk.
  • Een natuursteen grafmonument kan, door de winning ervan, behoorlijk milieubelastend zijn. Een interessante optie is het hergebruiken van bestaande grafmonumenten. Wilt u een monument van een milieuvriendelijker materiaal, denk dan aan gerecycled beton, glas, plastic of vele steen- en houtsoorten.
  • As-verstrooiing op zee is minder belastend dan verstrooiing op land. Een waterurn zorgt ervoor dat de as heel geleidelijk aan de aarde wordt toevertrouwd.
  • In plaats van het standaard rouwdrukpapier kunt u kiezen voor Nederlands gerecycled papier.
  • Kiest u als uitvaartlocatie een rouwcentrum bij het crematorium of de begraafplaats, dan hoeven de gasten zich niet steeds per auto te verplaatsen. Ons rouwcentrum in Arnhem bijvoorbeeld, biedt de mogelijkheid om afscheid te nemen, een uitvaartdienst te houden, lopend de overledene naar Moscowa te begeleiden en de condoleance te laten plaatsvinden.