uitvaartverzorging arnhem velp apeldoorn

Begraven

Voor veel mensen is een graf een ‘natuurlijke’ bestemming na het leven, een terugkeer naar ‘Moeder Aarde’. Veel nabestaanden vinden het fijn om een fysieke plek te hebben om naar toe te gaan. Een plek om de overledene te herdenken, even heel dichtbij te zijn, het verdriet de ruimte te geven en herinneringen op te halen. Een graf kan ook troost bieden. De nabestaanden kunnen het graf verzorgen, aankleden met bloemen of beeldjes… Zo wordt het echt een plek om alleen te zijn met de gedachten en even tot rust te komen.

Verschillende soorten graven

In Nederland zijn algemene begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen. Algemene begraafplaatsen zijn meestal begraafplaatsen die beheerd worden door gemeenten. Bijzondere begraafplaatsen zijn begraafplaatsen die beheerd worden door bijvoorbeeld een kerkgenootschap (denk hierbij aan een katholieke begraafplaats) of begraafplaatsen in eigendom van particulieren.

Algemeen graf

Dit is een graf waarin meerdere overledenen worden begraven. Deze graven zijn voor degene die zelf geen graf willen of kunnen kopen. De beheerder van de begraafplaats bepaalt wie er in het graf worden begraven dus de overledenen zijn vrijwel nooit familie van elkaar. Deze graven worden voor minimaal 10 jaar uitgegeven en kunnen daarna in principe geruimd worden. Nabestaanden hebben geen rechten. Verder heeft iedere begraafplaats eigen voorschriften voor grafstenen of algemenen graven.

Eigen (particulier) graf

Dit is een grafruimte waarop een zogeheten ‘uitsluitend recht’ geldt. Dit soort graven wordt uitgegeven voor het begraven van één of meerdere personen. De rechthebbende van de grafrechten bepaalt wie erin begraven wordt. Dit zijn dus niet altijd familieleden. De rechthebbende is niet de eigenaar van het graf, dit blijft de eigenaar van de begraafplaats of de gemeente. Deze graven worden voor 20 of meer jaar uitgegeven, daarna is er mogelijkheid tot verlenging.

Eeuwigdurende recht wordt bijna alleen nog maar uitgegeven op bijzondere of particuliere begraafplaatsen.

Begraven op eigen grond kan als men aan de enorme lijst van voorwaarden voldoet. Deze kunt u bij de gemeente opvragen.

Keldergraf

Bij een keldergraf wordt de kist niet rechtstreeks in de grond geplaatst, maar in een betonnen kelder in de grond. De kelder is waterdicht maar heeft meestal wel een goed beluchtingssysteem dat geuroverlast voorkomt. Koolstoffilters zuiveren de lucht.
Een voorbeeld hiervan kunt u bekijken in onze modellentuin aan de Weg langs de Begraafplaatsen 3 te Arnhem.

 

“Een plek om de overledene te herdenken, even heel dichtbij te zijn,
het verdriet de ruimte te geven en herinneringen op te halen.”