Cremeren
De voorstanders van crematie baseren hun keuze op uiteenlopende argumenten. Kiest de een voor de reinigende en louterende kracht van het vuur, een verbranding van het omhulsel, voor de ander wegen praktische redenen zwaarder. Cremeren legt minder beslag op de schaarse ruimte op aarde en zadelt de nabestaanden niet op met verplichtingen rondom een graf. Nabestaanden kunnen de as van de overledene altijd dichtbij zich dragen of er een mooie, symbolische bestemming aan geven.
Bij cremeren wordt het lichaam van een overledene verbrand. Dit gebeurt in een crematorium, waar meestal ook de plechtigheid plaatsvindt. De verbranding gebeurt doorgaans direct na de uitvaartplechtigheid. Op de kist wordt een vuurvast steentje met een uniek nummer bevestigd. Hierdoor kan er nooit onduidelijkheid ontstaan over de identiteit van de overledene. De naaste familie mag bij het invoeren van de kist aanwezig zijn. Dit definitieve afscheid kan helpen bij de verwerking van het verlies.
Crematoria in de regio zijn er in Arnhem, Ede, Nijmegen, Uchgelen, Doetinchem, Beuningen, Zutphen en Dieren. Maar u bent natuurlijk vrij om ieder crematorium in Nederland (of zelfs in het buitenland) uit te kiezen.
From ashes to ashes,Â
from dust to dust.
You’ll rise again, in this I’ll trust.
You’re in our hearts, ’till the end.
We will meet again, depart my friend.
You may go gone, but I know you’re near.
In my heart, I hold you dear.
My only hope, in peace you’ll rest.
I still miss you, I bet you guessed.
I’ll see you soon, it’s a must.
Ashes to ashes, dust to dust.
@Kev Elmer