Goedkope uitvaart?
Het komt wel eens voor dat wij bij nabestaanden aan tafel zitten die aangeven dat er geen uitvaartverzekering is en er weinig of geen geld is voor de uitvaart. Dit is natuurlijk heel vervelend maar vooral verdrietig omdat het extra zorgen geeft. Er kunnen diverse redenen zijn waarom er geen uitvaartverzekering of spaarpotje is voor de uitvaartkosten.
In overleg met de opdrachtgever kijken wij hoe wij tegen minimale kosten de uitvaart kunnen invullen zodat het binnen het budget past. Ook dan zorgen wij er natuurlijk voor dat het een mooie passende uitvaart blijft.
Natuurlijk lukt dit niet altijd. Wat dan?
Bij www.economyuitvaart.nl kan er al een uitvaart verzorgd worden vanaf Euro 1.595,00
Een Economy uitvaart is respectvol maar sober, met weinig persoonlijk contact. De overledene wordt op de plaats van overlijden opgehaald, waarna de crematie of begrafenis plaatsvindt zonder nabestaanden of plechtigheid.
Dit is uit te breiden met extra opties zoals: overbrengen binnen 4 uur, begraven in plaats van cremeren en afscheid nemen in een rouwcentrum van EconomyUitvaart.nl. De dienstverlening begint zodra wij via IDEAL de betaling hebben ontvangen. U weet dus van te voren exact wat de kosten zijn en blijven.
Geen verzekering of spaarpotje?
Is er geen geld voor de uitvaart?
Denk dan aan een uitvaart via de gemeente.
Bijzondere bijstand
Als iemand geen geld heeft om een uitvaart te betalen kan men Bijzondere Bijstand aanvragen. Er wordt gekeken naar uw inkomen en eventueel eigen vermogen voor een uitkering. Dit bedrag mag uitsluitend voor de uitvaartkosten gebruikt worden. De gemeente ontvangt indien gewenst een kopie van de nota.
Wet op de lijkbezorging
Als er niemand is die opdracht geeft (of wil geven) voor het verzorgen van de uitvaart zal de gemeente van de plaats waar de betreffende persoon is overleden opdracht geven voor een uitvaart volgens de Wet op de Lijkbezorging.
De gemeente mag hierbij volstaan met een zogenaamde technische uitvaart waarbij de overledene naar een crematorium of begraafplaats wordt gebracht en daar wordt gecremeerd of begraven zonder dat nabestaanden, vrienden en/of belangstellenden hier bij mogen zijn of gelegenheid krijgen om afscheid te nemen. Gelukkig is het in steeds meer gemeentes zo dat er wel een mogelijkheid geboden wordt om nog afscheid te nemen maar aanwezig zijn bij de uitvaart is nog vrijwel overal niet mogelijk.
Omdat de uitvaart in dit geval betaald wordt vanuit belastinggeld heeft de gemeente bij een uitvaart volgens de Wet op de Lijkbezorging de plicht om de uitvaartkosten, voor zover mogelijk, te verhalen uit de erfenis of bij de nabestaanden.