Ziet u op tegen het spreken op een uitvaart? U bent niet de enige. Voor veel mensen is het speechen op een begrafenis een lastige opgave. Niet alleen de zenuwen voor het speechen zelf, maar ook de angst voor eventuele emoties spelen vaak een rol. De volgende tips kunnen u helpen bij het houden van uw begrafenisspeech.

1. Kernboodschap(pen)

Als u veel heeft meegemaakt met de overledene, ligt het gevaar op de loer dat u van alles wilt vertellen. Persoonlijke verhalen, anekdotes, grappige dingen die de overledene altijd zei: alles lijkt in eerste instantie relevant. Bedenk van tevoren goed wat u nu precies wilt vertellen. Oftewel: bepaal uw kernboodschap(pen). Mocht u vanwege zenuwen of emoties even niet meer weten wat u precies aan het vertellen was, dan kunt u altijd terugvallen op uw kernboodschap.

2. Ademhaling

Heeft u last van zenuwen? Goed ademhalen helpt! Zenuwen zorgen er vaak voor dat uw ademhaling erg hoog zit. Probeer uw ademhaling juist laag, in uw buik, te voelen en rustig adem te halen. Dit zal ervoor zorgen dat uw hartslag vertraagt, waardoor uw zenuwen afnemen. Ook hierbij geldt: een goed begin is het halve werk. Probeer uw ademhaling al voordat uw begint met speechen onder controle te houden. U zult een stuk zelfverzekerder aan uw speech beginnen.

3. Humor

Een mooie afscheidsspeech hoeft niet alleen maar zwaar beladen te zijn. Indien gepast kan humor een afscheid juist extra waardevol maken. Zorg dus voor een vrolijke noot in het verhaal. Let er wel op dat u de humor op een positieve manier inzet, en maak het niet te overdreven.

4. Aanwezigen

Tijdens een uitvaart zitten er vaak bekenden in de zaal. Dit maakt dit onderdeel van spreken in het openbaar extra spannend. Neem dan ook de tijd om aan het publiek te wennen. Kijk rustig de zaal rond voordat u begint met spreken. Het helpt tegen de zenuwen om te zien dat u voor verschillende mensen praat in plaats van voor één grote groep.

5. Back-up

Mochten zenuwen of emoties de overhand nemen, dan is het fijn om ergens op terug te kunnen vallen. Het is dan ook handig om uw speech in geschreven vorm bij de hand te hebben. In geval van nood kunt u, of iemand anders, de tekst altijd nog voorlezen in plaats van uit het hoofd vertellen. De mogelijkheid van een eventuele back-up is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat het speechen goed verloopt.