praten-over-sterven-en-de-dood

Wist jij dat 75% van de Amerikanen thuis wil sterven, maar slechts 25% dat doet?

Er zijn nog steeds onderwerpen die men lastig of vervelend vindt om te bespreken. We weten allemaal dat het een feit is dat we allemaal zullen sterven. Maar hoe?

Misschien heb jij een donorcodicil, zijn jouw uitvaartwensen vastgelegd, is er een testament? Maar heb je ook iets kenbaar gemaakt over waar en hoe je het liefst wilt sterven? Thuis, in het ziekenhuis, een hospice? Wil je de regie zelf houden en beslissen wanneer je wilt sterven door middel van een euthanasieverklaring? Wil je aan de beademing zitten? Hoe ziet de kwaliteit van jouw leven eruit? Door wie wil jij verzorgd worden als je niet meer voor jezelf kunt zorgen? Mantelzorg, hoe, waar en wie, is er een volmacht?  Wil jij gereanimeerd worden? Wat is jouw manier om te rouwen? Allemaal vragen die jouw naasten misschien helemaal niet weten. Waar liggen jouw wensen vastgelegd, thuis in het bureaulaatje naast het raam, in het kluisje in de kelder of bij de notaris?

Het hoeft niet vervelend te zijn om over de dood te praten. Het kan juist verhelderend zijn en rust geven op het moment dat het van toepassing is.

Tja en dan komen we weer terug op #deathdinners.
“Let’s Have Dinner and Talk about Death”.  Ik las dat er vanaf 2013 over de hele wereld al meer dan honderdduizend #deathdinners zijn geweest. In Nederland? Geen idee. Heb jij De Dood wel eens besproken tijdens een etentje?
Als ik heel eerlijk ben, mijn ouders hebben hun uitvaartwensen in een wilsbeschikking vastgelegd maar al die andere vragen? Lieve groet Marlies

Kijk voor meer informatie op: https://deathoverdinner.org/